Πώς επηρεάζουν οι εταιρείες που φυτοζωούν την ελληνική αγορά;
Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών δείχνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι τελικά μόνο επωφελής για την ελληνική οικονομία.
Η ανάλυση των δεικτών αναδεικνύει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην ελληνική οικονομία η διατήρηση των λεγόμενων εταιρειών zombie, δηλαδή εταιρειών που αγωνίζονται να αποπληρώσουν τόκους δανειακών οφειλών εδώ και χρόνια χωρίς να καταφέρνουν να απαλλαγούν από αυτούς.
Γιατί τα κόκκινα δάνεια επηρεάζουν την οικονομία στο σύνολό της;
Ο αριθμός των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων και των εταιρειών zombie στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή του 2015, αλλά παραμένει υψηλός, ιδίως σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας. Η παρατεταμένη παρουσία κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων – zombie εμποδίζει τις προοπτικές επενδύσεων και απασχόλησης και ως εκ τούτου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Οι επιπτώσεις των παραπάνω είναι άμεσες σε επίπεδο επιχειρήσεων και πιο εκτενείς σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, καθώς επηρεάζουν τις υγιείς επιχειρήσεις σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις υπερτερούν των επιχειρήσεων zombie όσον αφορά τις επενδύσεις, την απασχόληση και την αύξηση της παραγωγικότητας. Αξίζει να αναφερθεί ότι, η συγκέντρωση κεφαλαίου από τις επιχειρήσεις – zombie έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων σε υγιείς επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και εμποδίζει την ανακατανομή του χρεωστικού κεφαλαίου σε πιο παραγωγικούς τομείς δραστηριότητας.
Σε γενικές γραμμές, οι νεότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τους ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων και της απασχόλησης και τα επίπεδα παραγωγικότητας. Η έγκαιρη επίλυση των κόκκινων δανείων εντός και εκτός ισολογισμού από τις τράπεζες θα επέτρεπε την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων και θα ενίσχυε τις επενδύσεις, την απασχόληση και την παραγωγικότητα στην ελληνική οικονομία.
Πόσο σημαντικός είναι ο αντιρόλος των επιχειρήσεων zombie;
Ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων- zombie και η συγκέντρωση κεφαλαίων επηρεάζουν τις υγιείς επιχειρήσεις, τόσο συνολικά όσο και σε επιμέρους τομείς της επιχειρηματικής οικονομίας. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν είναι zombie έχουν καλύτερες επιδόσεις σε δείκτες όπως η αύξηση του καθαρού πάγιου κεφαλαίου, η μεταβολή της απασχόλησης και η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής. Ειδικότερα, σε τομείς της επιχειρηματικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση, το εμπόριο, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, τα ΜΜΕ και οι επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες, οι υγιείς επιχειρήσεις έχουν υψηλότερη ακαθάριστη παραγωγικότητα από τις επιχειρήσεις- zombie.
Συνοψίζοντας την ανάλυση, υπάρχουν κάποια βασικά συμπεράσματα της έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που αξίζει να αναφερθούν:
- οι υγιείς επιχειρήσεις υπερτερούν των επιχειρήσεων zombie όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και τα επίπεδα παραγωγικότητας
- η συγκέντρωση κεφαλαίων σε επιχειρήσεις zombie επηρεάζει αρνητικά τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων των υγιών επιχειρήσεων σε ορισμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας
- η συγκέντρωση κεφαλαίου σε επιχειρήσεις- zombie αναγκάζει τις υγιείς επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους στο ελάχιστο αναγκαίο για την επιβίωσή τους
- η συγκέντρωση κεφαλαίου σε επιχειρήσεις- zombie εμποδίζει την ανακατανομή του κεφαλαίου σε πιο παραγωγικές επενδύσεις μεταξύ επιχειρήσεων και τομέων δραστηριότητας
- οι νεότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν γενικά καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και τα επίπεδα παραγωγικότητας
-
Με πρωταρχική να είναι πάντα η σημασία που έχει η έγκαιρη διευθέτηση των κόκκινων δανείων και η περαιτέρω μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων zombie για την ελληνική οικονομία.
Ως άμεση θετική επίδραση, η αύξηση του ποσοστού των υγιών επιχειρήσεων ξεχωρίζει ως αναμενόμενη λόγω της αύξησης των επενδύσεων, της απασχόλησης και της παραγωγικότητας στην οικονομία.
Οι έμμεσες θετικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διαχείρισης και των προοπτικών ανάπτυξης υγιών επιχειρήσεων, καθώς απελευθερώνονται οικονομικοί και φυσικοί πόροι και κατανέμονται αποτελεσματικότερα προς μια πιο παραγωγική κατεύθυνση εντός της οικονομίας στο σύνολό της και εντός των επιμέρους τομέων οικονομικής δραστηριότητας.