Close

ΕΙΡΗΝΗ ΒΗΤΤΑ ΒΑΒΟΥΣΚΟΥ

 

BIO
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΑ

ΑΞΙΕΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

BRANDS

STAGE 2 | ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Δύσκολες είναι οι ώρες που περνάμε εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να έχουμε την στήριξη που μας αξίζει!

 

Το επιμελητήριό μας μπορεί να μας στηρίξει με:

 

την ίδρυση Ταμείου Μικροπιστώσεων για όλους εμάς

την ίδρυση Αναπτυξιακής Επιχείρησης του ΕΕΘ

τη δημιουργία Δομής Στήριξης Επιχειρήσεων

τη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας

την προοπτική Ασφάλισης Επαγγελματιών

 

 

ΤΩΡΑ είναι ο καιρός που το Επιμελητήριό μας ΠΡΕΠΕΙ να μας στηρίξει!

 

Ας βάλουμε όλοι μαζί πλάτη στο κοινό μέλλον.

ΑΡΘΡΟ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;

Ενώ θεσμοί και διεθνείς οργανισμοί μπορεί να προβλέπουν ανοιχτά ως κύριο σενάριο μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας, είναι σαφές ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητούνται άλλα και πιο σοβαρά σενάρια και η συζήτηση για τις οικονομικές προοπτικές είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εκτιμά η αγορά. 

 

 

Πολιτικοί αλλά και εκπρόσωποι οικονομικών οργανισμών εκφράζουν επανειλημμένα σημαντική ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές με βάση μια σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία, όπως το εμπόριο, η γεωπολιτική, το δημοσιονομικό και δημόσιο χρέος, η χαμηλή ανάπτυξη και το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων.

 

 

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί από μια σειρά κρίσεων  πανδημίες, ενεργειακά σοκ και σοκ πληθωρισμού -οι επιπτώσεις των οποίων δεν έχουν ακόμη γίνει είτε πλήρως αισθητές είτε έχουν ήδη υποχωρήσει. 

 

Ταυτόχρονα, η κλιματική κρίση, η δημογραφική εξέλιξη και η εθνική άμυνα είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν έντονα την οικονομία, αυξάνοντας τις δαπάνες σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί πολλών χωρών είναι από δύσκολοι έως

αδύνατοι.

 

 

2020s: ένας αιώνας μετά την μεγάλη ύφεση

 

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ρωγμές ανάλογες με τις πιέσεις που οδήγησαν στον οικονομικό εθνικισμό, στην κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου και στη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1920.

 

 

Κλονισμένοι όσο ποτέ, αντιμετωπίσαμε πρόσφατα χειρότερη πανδημία από τη δεκαετία του 1920, χειρότερη ευρωπαϊκή σύρραξη από τη δεκαετία του 1940 και το χειρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του 1970. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν αλλάξει μόνιμα την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

 

 

Πώς είναι δυνατό λοιπόν, να μείνουμε ανεπηρέαστοι εμείς, στην μικρή Ελλάδα; Πώς είναι δυνατόν, να πατάμε ως επαγγελματίες στα πόδια μας, όταν τα βήματα είναι ένα μπροστά και δέκα πίσω; Πώς θα μπορέσουμε να κρατηθούμε από τα μαλλιά μας με ελάχιστη ανάπτυξη σε ένα ασθενές οικονομικά πλαίσιο; 

 

Signature
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ: ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Αν λάβουμε υπόψιν, ότι ο πληθωρισμός εμφανίζεται όταν υπάρχει γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι ο πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για την οικονομία αλλά ο παράγοντας που δημιουργεί αλυσιδωτές αρνητικές επιρροές σε όλο το σύστημα παροχής αγαθών και υπηρεσιών.

ΑΡΘΡΟ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ZOMBIE ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ;

Πώς επηρεάζουν οι εταιρείες που φυτοζωούν την ελληνική αγορά;

 

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών δείχνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι τελικά μόνο επωφελής για την ελληνική οικονομία.

 

 

Η ανάλυση των δεικτών αναδεικνύει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην ελληνική οικονομία η διατήρηση των λεγόμενων εταιρειών zombie, δηλαδή εταιρειών που αγωνίζονται να αποπληρώσουν τόκους δανειακών οφειλών εδώ και χρόνια χωρίς να καταφέρνουν να απαλλαγούν από αυτούς.

 

 

Γιατί τα κόκκινα δάνεια επηρεάζουν την οικονομία στο σύνολό της;

 

 

Ο αριθμός των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων και των εταιρειών zombie στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή του 2015, αλλά παραμένει υψηλός, ιδίως σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας. Η παρατεταμένη παρουσία κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων – zombie εμποδίζει τις προοπτικές επενδύσεων και απασχόλησης και ως εκ τούτου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Οι επιπτώσεις των παραπάνω είναι άμεσες σε επίπεδο επιχειρήσεων και πιο εκτενείς σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, καθώς επηρεάζουν τις υγιείς επιχειρήσεις σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

 

 

Οι υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις υπερτερούν των επιχειρήσεων zombie όσον αφορά τις επενδύσεις, την απασχόληση και την αύξηση της παραγωγικότητας. Αξίζει να αναφερθεί ότι, η συγκέντρωση κεφαλαίου από τις επιχειρήσεις – zombie έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων σε υγιείς επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και εμποδίζει την ανακατανομή του χρεωστικού κεφαλαίου σε πιο παραγωγικούς τομείς δραστηριότητας. 

 

Σε γενικές γραμμές, οι νεότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τους ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων και της απασχόλησης και τα επίπεδα παραγωγικότητας. Η έγκαιρη επίλυση των κόκκινων δανείων εντός και εκτός ισολογισμού από τις τράπεζες θα επέτρεπε την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων και θα ενίσχυε τις επενδύσεις, την απασχόληση και την παραγωγικότητα στην ελληνική οικονομία.

 

 

Πόσο σημαντικός είναι ο αντιρόλος των επιχειρήσεων zombie;

 

 

Ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων- zombie και η συγκέντρωση κεφαλαίων επηρεάζουν τις υγιείς επιχειρήσεις, τόσο συνολικά όσο και σε επιμέρους τομείς της επιχειρηματικής οικονομίας. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν είναι zombie έχουν καλύτερες επιδόσεις σε δείκτες όπως η αύξηση του καθαρού πάγιου κεφαλαίου, η μεταβολή της απασχόλησης και η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής. Ειδικότερα, σε τομείς της επιχειρηματικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση, το εμπόριο, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, τα ΜΜΕ και οι επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες, οι υγιείς επιχειρήσεις έχουν υψηλότερη ακαθάριστη παραγωγικότητα από τις επιχειρήσεις- zombie.

 

 

Συνοψίζοντας την ανάλυση, υπάρχουν κάποια βασικά συμπεράσματα της έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που αξίζει να αναφερθούν:

 

  • οι υγιείς επιχειρήσεις υπερτερούν των επιχειρήσεων zombie όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και τα επίπεδα παραγωγικότητας
  • η συγκέντρωση κεφαλαίων σε επιχειρήσεις zombie επηρεάζει αρνητικά τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων των υγιών επιχειρήσεων σε ορισμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας
  • η συγκέντρωση κεφαλαίου σε επιχειρήσεις- zombie αναγκάζει τις υγιείς επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους στο ελάχιστο αναγκαίο για την επιβίωσή τους
  • η συγκέντρωση κεφαλαίου σε επιχειρήσεις- zombie εμποδίζει την ανακατανομή του κεφαλαίου σε πιο παραγωγικές επενδύσεις μεταξύ επιχειρήσεων και τομέων δραστηριότητας
  • οι νεότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν γενικά καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και τα επίπεδα παραγωγικότητας
  •  

Με πρωταρχική να είναι πάντα η σημασία που έχει η έγκαιρη διευθέτηση των κόκκινων δανείων και η περαιτέρω μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων zombie για την ελληνική οικονομία.

 

 

Ως άμεση θετική επίδραση, η αύξηση του ποσοστού των υγιών επιχειρήσεων ξεχωρίζει ως αναμενόμενη λόγω της αύξησης των επενδύσεων, της απασχόλησης και της παραγωγικότητας στην οικονομία.

 

 

Οι έμμεσες θετικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διαχείρισης και των προοπτικών ανάπτυξης υγιών επιχειρήσεων, καθώς απελευθερώνονται οικονομικοί και φυσικοί πόροι και κατανέμονται αποτελεσματικότερα προς μια πιο παραγωγική κατεύθυνση εντός της οικονομίας στο σύνολό της και εντός των επιμέρους τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Και επαγγελματίες και μητέρες, γίνεται;
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ: ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ

Θέλουμε υψηλό ή χαμηλό ΦΠΑ στα αγαθά και στις υπηρεσίες; Σαφώς και προτιμώ τον χαμηλό ΦΠΑ. Δiότι το να έχω χαμηλό φόρο και να τον εισπράττω είναι ρεαλισμός

 

Αντίθετα, το να έχω υψηλό φόρο, τον οποίο δεν μπορώ να εισπράξω αλλά ταυτόχρονα να τον παρουσιάζω ως έσοδο δεν είναι ρεαλισμός. Είναι πολιτική. Και εγώ πολιτικός δεν είμαι.

Μπορούν να υπάρξουν επιχειρήσεις δεύτερης και τρίτης γενιάς;
Signature